Годишната печалба, получавана от  Украйна от транзита на руски природен

...
Годишната печалба, получавана от  Украйна от транзита на руски природен
Коментари Харесай

МВФ оцени загубите на Украйна от Северен поток - 2 на 1.3 млрд. щ.д.

Годишната облага, получавана от  Украйна от преноса на съветски природен газ, ще намалее с повече от 1 милиарда $ след въвеждането  в употреба на газопровода " Северен поток - 2 ". Такава е оценката в оповестения отчет на Международния валутен фонд (МВФ).

В последните пет години Украйна е получавала от преноса на съветски природен газ " приблизително малко над 2.5 милиарда $ годишно ". " През 2021 година заплащането за преноса, както се чака, ще бъде примерно с 40% по-ниско, в сравнение с в предходните години. След въвеждането в употреба на " Северен поток - 2 " размерът на газа, който ще минава през Украйна, може още повече да се понижи. При това прогнозата за приходите на Украйна от преноса ще е приблизително за към 1.2 милиарда $ годишно до 2024 года, когато изтича действието на настоящия контракт с Русия за пренос на природен газ ", означават анализаторите на МВФ.

През декември 2019 година Москва и Киев се договориха за продължение на преноса на съветски естествен  газ през украинска територия за интервала от 2020 до 2024 година с опция за удължение на съглашението за още 10 години. В рамките на този петгодишен контракт за пренос, Украйна ще получи над 7 милиарда $. Украинските управляващи показват опасения, че Русия може и да не продължи действието на контракта за пренос на природен газ след стартирането на " Северен поток - 2 ". От " Газпром " няколко пъти потвърждаваха своята подготвеност да продължат преноса на естествен  газ през територията на Украйна и след 2024 година при изискване, че това е стопански преференциално, а също по този начин и при изискването за обикновено работно положение на газотранспортната система на Украйна.

Строителството на " Северен поток - 2 " изцяло  завърши на 10 септември тази година

За да проработи газопроводът обаче би трябвало да получи регистрация като самостоятелен транспортен оператор от Федералната мрежова организация на Германия. Тя би трябвало да разгласява плана на решение до 8 януари 2022 година. Такава регистрация е нужна, с цел да има сходство с нормите на Газовата инструкция на Европейския съюз.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР